Täcken

Hästtäcken

Hästtäcken kommer även fortsättningsvis vara en del av den dagliga hästhanteringen. Speciellt våra sporthästar idag lever mestadels med helt andra förhållanden än de gjorde vilda i naturen. I frihet så var styrka och uthållighet, och hästens instinkt – att i nödläge kunna fly från farliga rovdjur det viktigaste. Men dagens sporthästar beter sig annorlunda. Då de är ständigt på resande fot, och de svettas också mycket.

Varför behöver inte vilda hästar i frihet några hästtäcken?

Hästar söker vanligtvis skydd mot väder och vind på ett naturligt sätt, till exempel under träd eller bakom häckar eller buskar. När det blir kallare växer det ut vinterpäls eller så söker de närhet i flocken och genererar värme genom att stå tätt tillsammans. Mot myggor skyddar djuren sig vanligtvis också utan hjälp från oss människor. De rullar sig i sanden eller de använder sin svans för att avvärja de irriterande insekterna. Eftersom sporthästar lever under helt olika förhållanden, måste ryttaren idag hjälpa till på traven med lite hästtäcken.

Hästtäcken och vinterpäls

Hästtäcken används vanligtvis på hösten när vinterpälsen börjar sättas. Med hjälp av täcke så kan pälssättningen reduceras vilket är en fördel för ryttaren. När hästen tränas så svettas den. Om inte täcke används då så skulle det ta längre tid för hästen att torka efter ridpasset. Hästar som bär täcke, torkar mycket snabbare eftersom pälsen inte är lika tjock. Detta är inte bara praktiskt för ryttaren utan även för djuret. Sannoliheten för en förkylning hos hästen är mycket lägre. Om hästar med vinterpäls blir blöta i hagen tar det lång tid att torka igen. Detta skulle inte hända om hästen hade ett täcke på.

De olika hästtäckena

Vädret - speciellt på hösten och vintern - är mest instabilt och växlar ofta. Av denna anledning finns det också olika typer av hästtäcken. Täckena har olika tjock fyllning och foder. I detta fall finns det från 100 gr, 200 gr eller till och med 450 gr täcken. De tjockare täckena används med fördel till de hästar som klipps av sin ryttare. Täcken bör vara gjorda av ett robust, rivningsbeständigt material, så att täcket inte kommer att skadas när används ute i hagen.

Hästtäcken också utanför den kalla årstiden

Hästtäcken används inte bara på vintern. Även på sommaren är de en praktisk hjälp för hästarna. På sommaren är det inte bara träden och gräset som vaknar till liv, utan även insekterna kryper fram från sina vinterplatser och gör livet svårt för våra fyrbenta vänner. För att hästarna ska kunna vila på betet och inte behöva fly från myggor, är det lämpligt att skydda dem med ett flug- eller eksemtäcke tillsammans med en flughuva. Dessa skyddar dessutom mot farliga UV-strålar.

Undvik fuktiga hästtäcken

Fukt på hästen kan orsaka infektionssjukdomar och problem i muskler och rörelseapparat. För att förhindra detta är det lämpligt att ha ett bra regntäcke på din häst. Om hästen tenderar att bli kall lätt rekommenderas också ett sådant täcke. Hästtäckena är vanligtvis mycket tunna och ändå vattenavstötande, så att djuren är skyddade från regn på sommaren och inte svettas under dem.